Petardele – pentru o petrecere cu caracter.

„Să înceapă petrecerea!” – este o frază pe placul oricui. Toţi adoră sărbătorile şi festivităţile. În acele momente frumoase şi mult aşteptate, veselia îşi face loc, cu muzică bună şi bucate care îţi lasă gura apă. Bărbaţii îmbrăcaţi la 4 ace, iar femeile cochetează ţanţoş în rochii de gală de la care cu greu îţi poţi lua ochii.
Fie că suntem cei care tragem aţele şi punem la punct toate detaliile pentru organizare sau suntem în calitate de invitaţi, este o activitate de la care sigur se primeşte maximă plăcere. Şi pentru ca show-ul să fie cât mai feeric, iar seara să se transforme în una de neuitat, cireaşa de pe tort o constituie focul de artificii cât mai sofisticat şi mai impresionant.
Revelion, aniversare, nuntă, cumetrie, zi de naştere sau surpriză dedicată cuiva, aceste fenomene luminoase şi zgomotoase sunt la ordinea zilei.
1
Toţi adoră să urmărească efectul estetic produs de acestea. Mulţimea scânteilor de diverse nuanţe ca galben, verde, alb, roşu sau albastru, ce se pierd în văzduh, crează momente unice de zgomot, de lumină şi de culoare, având menirea să satisfacă publicul.
2
Alegerea petardelor pentru evenimentele importante din viaţa noastră o facem chiar noi în dependenţă de efectul pe care dorim să îl obţinem, de durata acestora şi, desigur, de „grosimea” portofelului. Pentru ca sărbătoarea „să nu se ducă pe apa sâmbetei”, în câteva clipe, petardele de vânzare se aleg cu multă precauţie şi se achiziţionează din locuri autorizate. Petardele sau artificiile nu sunt periculoase, însă comercializarea unor produse contrafăcute pot produce accidentări severe. Totodată, ele trebuie să fie în termen de valabilitate şi să deţină o instrucţie care să ne fie clară în utilizare. Se asigură dacă produsele alese sunt articole pirotehnice permise şi nu sunt interzise. Deasemenea, se necesită şi maximă atenţie atunci când sunt pregătite pentru a fi aruncate în aer.
3
Petardele în formă de rachete sau baterii se transformă într-o adevărată artă cerească. Traseele scânteilor parcă ar prinde viaţă la înălţime. În urma exploziei, se dezmembrează, dând naştere unor efecte artistice în aer liber de-a dreptul spectaculoase.
Acestea au forme de la cele mai simple la cele mai sofisticate. Diverse ca dimensiuni, pot produce fum, zgomote slabe sau puternice şi desene speciale pe cer. Modele mai cunoscute o reprezintă cele în formă de umbrelă, de salcie plângătoare, de coroană, de palmier sau de crizantemă. Asemeni unor bombe aruncate în aer din proiectile de formă sferică, se descompun în scântei, care sunt vizibile pentru o perioadă mai îndelungată.
Mai puţin cunoscute sunt cele cu efect mai complex ce iau forma unei imagini foarte apropiate obiectului real. Focul de artificii în formă de albină se crează în urma traseelor colorate unde lipsesc axele de simetrie. Forma de cascadă se produce în urma mai multor petarde aşezate orizontal care generează scântei ce se preling liber pe distanţe lungi. Foarte impresionant o constituie şi efectul de fluture generat dintr-un proiectil cu formă cilindrică, unde dintr-un punct iau naştere două aripi luminoase. Putem alege imaginea de stea sau de inimă care se formează în urma aranjării într-o ordine sistematizată a scânteilor specifice acestora. Deasemenea, ne putem delecta alegând efectul creat de o ambundenţă de culori şi trasee, cu efect multiplu care amintesc de mine, de planete, de stări ale feţei sau care îşi schimbă rapid culorile.
4
Pe lângă obiecte fizice şi efectul obţinut, petardele mai au şi rol profan. După un obicei străvechi s-ar crede că acestea sunt binevenite şi se fac utile. Aruncarea petardelor a devenit un obicei datorită faptului că zgomotul lor cât mai puternic poate alunga spiritele rele, aduce pace şi tot ce este mai bun.

About Cristi M.

About me ? Nothing special. If you want to find something please visit my blog.
This entry was posted in Articles. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.